15 Ekim 2014 Çarşamba

Belgrad'da Yüksek Gerilim

Son bir haftadır Balkanlar'da futbol maçları eski hesaplaşmaların adresi oluyor.Şüphesiz Romanya-Macaristan ve Bulgaristan-Hırvatistan maçlarında olaylar yaşansa da en yüksek gerilimlisi dün oynanan Sırbistan-Arnavutluk maçıydı.

Tarihsel gerilimlerin ön planda olduğu maçta yine tarihsel göndermeler içeren siyasi pankartlar ve sloganlar eksik olmadı. Belgrad'da oynanan maçın ana düşmanlık sebebi de Kosova'ydı!

Maç öncesinde Sırplar, Arnavutluk'tan taraftar gelmemesini talep etmiş ama UEFA'nın olumlu yaklaştığı talebi Arnavutlar reddetmişti. Daha sonra yapılan konuşmalar sonucunda Arnavutlar'ın Belgrad'a gitmemesi kararlaştırıldı.

Arnavutluk taraftarları ise kendi imkanlarıyla gideceklerini ve Belgrad'da olacaklarını sosyal medyadan duyurdular. Eski UÇK(Kosova Halk Ordusu) üyesi Albert Kastrati önderliğinde 3 otobüs yola çıktılar. UÇK, kendini feshetmiş olsa da Sırbistan bu örgütü halen terör örgütü kapsamında değerlendiriyor.

Albert Kastrati kişisel Facebook hesabından "Rrezik..." yani Risk yorumuyla Sırbistan'da olduğunu gösteren bir fotoğraf paylaştı. 

Sırbistan'daki ve Arnavutluk'taki haber siteleri ise gün içinde sürekli olarak taraftarların sosyal medya paylaşımlarını haberleştirdi. 

Arnavut taraftarlar günün her anını "buradayız" dercesine Belgrad içinden paylaşımlarla geçirdiler. Avrupa'nın her köşesinde maça olan ilgi artarken UEFA maçı "kritik" olarak adlandırdı. İsviçre'de yaşayan bir Arnavut maçın kazanılması halinde futbolculara 1 Milyon Euro ödül vereceğini duyurdu.

Özel harekatçılar olmadan hareket etmeyen Arnavutluk takımı bu gerilimlerin uzağında tutulmaya çalışıldı. 

Maç saatine yaklaştığımızda Belgrad'a hava yoluyla ulaşan 45 Arnavut, Nikola Tesla Havaalanından içeri alınmadı. Kargaşaya yol açan bu durum güvenlik güçlerinin sert tutumuyla bastırılmaya çalışıldı.


Maç saati gelip çattığında Arnavut taraftarlardan ses seda kesilmiş, Arnavutluk milli marşı sırasında başlayan tarifi mümkün olmayan ıslıklar ve uğultular yükselmeye başlamıştı. Milli marşın duyulmaması için elinden geleni yapan Sırplar, "büyük bir huşu içinde" kendi marşlarını söyleyerek başlattılar maç gecesini.

İlk yirmi dakika sahada Arnavutluk yoktu, sahada 11 tane ruh gibi dolaşan futbolcu vardı desek daha doğru olur. Atlatmaları çok zor oldu o yoğun baskıyı ama ilk pozisyonlarını 30.dakikada eski Gençlerbirlikli Bekim Balaj'ın düşürülmesiyle kazanınca, sahanın diğer yarı alanına geçmenin bir tehlike olmadığını gördüler. Daha sonra arka arkaya pozisyonlar bulmaya başladılar. 36. ve 40.dakikalarda kazanılan iki kornerle etkili olan Arnavutluk, artık oyunu kafa kafaya getirmeyi başarmıştı. 
41.dakikaya geldiğimizde sahaya ilk olarak bir meşale atıldı.

Bu an atlatılmıştı ki hiç beklenmedik bir şey oldu. Maket bir helikopterle sahaya Arnavutluk bayrağı girdi. Sahanın üzerinde dalgalanan bayrak Sırbistan tribünlerini çıldırtmaya yetti.
Uzun süre statta dolaşan bayrağa hamleyi yapan Mitrovic , bayrağı indirdi ve tribünlerden büyük bir coşku yükseldi.
Arnavut futbolcuların bayrağı almak için Sırp futbolcuları hücum etmesiyle başlayan gerginlik ise artık patlama noktasıydı. 

Tribünlerden sahaya giren Sırp taraftarlar Arnavut futbolculara saldırmaya başladı ve aynı anda karşılık gördüler. Sırp futbolcuların araya girmesiyle olayların büyümesi önlendi dersek abartmış olmayız. 



Sırp futbolcular bu kargaşadan sonra olan bitenin daha da büyümesini engellemek adına Arnavut futbolcuları koruma görevi üstlendi. Tribünden inenlere neredeyse güvenlik güçlerinden önce durduran Sırp futbolcular koruma görevlerini o dakikadan sonra eksiksiz yaptı diyebiliriz.


Soyunma odasına yönelen Arnavutlar'a saldırılar tribünden inmeye çalışanlar ve inenler tarafından bir şekilde devam etti. Ama büyük bir kaza çıkmadan polisin de sert tutumuyla Arnavut oyuncular sahayı terk edebildi. 


 

Hakem ilk anda oyunu durdurarak soyunma odasına yöneldi ve kısa süre sonra maçın ertelendiği bilgisi geldi. Ama daha sonra devam edileceği söylenerek Sırp oyuncular yeniden sahaya çıktı. Uzun bekleyişin ardından can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle sahaya Arnavutlar çıkmadı. Hakem de bir kez daha maçı ertelediğini söyledi. 

Maçtan sonra Sırp basını güvenlik güçlerinin, Arnavutluk Başbakanının kardeşi Orfi Rama'nın göz altına alındığı bilgisini geçti. Maket helikopterle ilgisi olduğu tespit edilen Orfi Rama, ABD pasaportu gösterdi yetkililere. Rama, bu sabah serbest bırakıldı.

Maçtan sonra Kosova'daki bölünmüş şehir olan Mitrovica'yı ikiye bölen İbre Köprüsü yakınlarında taraftarlar birbirine girerken , Barış Gücü askerleri bir kaç kişiyi göz altına aldı.

Dün geceden kalanlar:








Dün geceden videolar


Bir başka video linki: 
http://www.youtube.com/watch?v=uDs5mwNRY7U






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder